FEDIVERSE

INTRO

La FEDIVERSE és una federació de mitjans de publicació de contingut, la xarxa de xarxes socials lliures i ètiques. Hi ha moltes xarxes socials a la FEDIVERSE i moltes són de microblogging (Mastodon, Pleroma, GNUsocial, etc. ). Però també federen altres eines, com Pixelfed, Funkwhale i Peertube, que serveixen per emmagatzemar i compartir imatges, música i vídeos, respectivament. I no cal tenir un compte a cada lloc: les usuàries d'eines federades poden interactuar entre elles.

Una proposta de logo per la Federació que ha anat sent acceptada per diverses comunitats és aquest pentàgon multicolor que expressa la diversitat de persones i els vincles entre les diverses eines que conformen la Federació a través dels seus protocols.

Serveis de xarxes asocials privatives com poden ser Twitter o Facebook, no incorporen aquesta federació i, per tant, una usuària de Twitter no pot interactuar amb una usuària de Facebook; i viceversa. A més, les xarxes lliures de la FEDIVERSE han estat creades per poder ser autogestionades per les seves usuàries, i no pas per cap corporació amb ànim de lucre.

LLIBRET

Per tal d'explicar què és i com funciona la FEDIVERSE i, sobretot, per tal d'animar a les veïnes de tots els barris a conèixer xarxes realment socials i lliures, hem creat un text en català anomenat "FEDIVERSE, xarxes lliures i ètiques". El podeu trobar en aquests formats:

 • a4. Per imprimir a doble cara, imprimir imparells i després parells, o a la inversa. Per actualitzar.

 • a4-landscape. S'imprimeix i es doblega. Queda en forma de llibret a5. Per imprimir a doble cara, imprimir imparells i després parells, o a la inversa.~~ Avís: és maquetació de guerrilla. Per actualitzar.

 • a5. Hem imprès 100 exemplars d'aquesta versió del llibret en a5 de cara al SobTec 2019, on participem d'una xerrada titulada "Història i estat actual de les xarxes socials lliures" :) Versió actualitzada al juliol de 2019

 • pad traduïble. Hem creat un pad per a la versió en català i animem a totdon i tothom a traduïr-lo. Gràcies a les que l'estan traduïnt al gallec i al castellà :)

 • A Viquillibres. Versió "wiki" actualitzable més fàcilment que al pad. Mercès a les companyes Viquipedistes per facilitar-ho.

HISTÒRIES

ESDEVENIMENTS

 • 5 de desembre de 2018. Al berenatec de desembre, que va ser el primer de tots, va tenir per tema la presentació del llibret sobre la Fediverse.

 • 2 de març de 2019. La xerrada al Sobtec la vam fer a 6 mans i en tres parts. Documents: 1) Cronologia anomenada "Un passeig pel Fediverse", que ens explica la història de les xarxes socials lliures. 2) Presentació que explica el llibret "FEDIVERSE, xarxes lliures i ètiques".

 • 15 de març de 2019. Accidentalment, -i per tal de fer conèixer l'existència i auge d'eines de comunicació ètiques-, vam acabar participant a "Comun_ESS", una trobada sobre la comunicació de les entitats de l'Economia Social i Solidària a nivell de l'estat espanyol. Programa-comuness-cat.pdf

 • 15 i 16 de juny de 2019. Vam participar a les JornadasLibresII a la EKO, Madrid.

 • FESC octubre 2019. Vam estar acompanyant les companyes d'Educoop en temes Fedi, especialment en la posada en marxa del seu node pleroma. Com a contribució al contingut de la plataforma educativa, hi hem penjat el llibret sobre la Fediverse.

 • 25 de gener de 2020. Vam organitzar les JornadasLibresIII a la Lleialtat Santsenca.

CONTINGUTS

SANTSENQUES

A Lleialtec, participem de la FEDIVERSE a través d'una instància o node de Pleroma que s'allotja a la Lleialtat. I convidem a les veïnes dels barris de Sants, especialment les persones i entitats de la CELS, a crear-se un compte en aquest node. Sigueu benvingudes a Santsenques .