Snap!Arcade

Continguts

Experiments

Betevé Sants-Montjuïc va anar fent seguiment de l'experiment amb l'Institut Lluís Vives. Com a resultat, tenim tres peces de vídeo que relaten 1) L'explicació del projecte; 2) La vinguda de l'alumnat a la Lleialtat per conèixer la màquina; i 3) La tornada l'alumnat a la Lleialtat per jugar als seus jocs. Trobareu els enllaços als vídeos a l'apartat "Diuen, diuen".

Val a dir que es van facilitar materials en versió paper i digitals i es van fer un parell de sessions a l'Institut per facilitar la creació dels programes.

Text al llibre

Text sobre la Snap!Arcade a "Totes les lluites són una: tecnologies ètiques per a la transformació social"

La màquina Snap!Arcade és un projecte pedagògic interdisciplinari que combina ciències i lletres a través de Snap!, un llenguatge de programació visual que és també una comunitat internacional de creació de contingut digital. I podem considerar-lo un projecte ASTEM (Arts, Science, Technology, Engineering, Maths) perquè combina diverses disciplines: el disseny de la carcassa, la seva producció amb CNC, muntatge i decoració; l’electrònica i el software que la fanpossible; i els projectes que es poden programar per a posar-los dins.

Com a curiositat, explicarem que el 2015 —quan encara no estava pensada per a funcionar ambSnap!— li vam dir Arcade-DIWO pel fet del «Do It With Others» (fes-ho amb els altres), que és infinitament més bonic que el DIY «Do It Your-self» (fes-ho tu mateix) i que ens ha permès col·laborar amb diverses persones i entitats. I en una assemblea en la qual encara no podíem parlar de la CELS com a tal, es va comentar que potser es podria anomenar Lleialtec, però al final aquest nom va acabar definint la comissió de tecnologia i l’Arcade-DIWO es va convertir en la Snap!Arcade.

La maquineta ha estat creada a través de la comissió d’Acció Comunitària de la Lleialtat Santsenca. En la seva decoració ha participat el Col·lectiu d’Artistes de Sants i la comissió de Memòria Històrica. La part de l’electrònica i del programari ha anat a càrrec de Lleialtec, la comissió de Tecnologia; i els primers jocs que s’hi han posat són obra d’usuàries de la comunitatde Snap!

Durant el curs 2019-2020, alumnes de l’Institut Lluís Vives programaran i compartiran projectes a l’Institut. I de tant en tant, els vindran a jugar a la Snap!Arcade de la Lleialtat, que està feta amb programari lliure i diners públics dins del projecte subvencionat «Equipaments Lliures», afí a la campanya de la Free Software Fundation Europe (FSFe) «Public Money, Public Code» (diners públics, codi públic).

_Aquesta Snap!Arcade s’ubica a la Lleialtat Santsenca, però com que està documentada i té llicència lliure i copyleft CC-BY-SA, tothom es pot fer la seva! Des de la comissió de tecnologia pensem que és una excusa divertida per a:

*Fomentar l’alfabetització digital des de les tecnologies ètiques.•Aprendre a crear i compartir continguts des de l’expressió personal i artística.•Augmentar l’empoderament digital de col·lectius minoritzats, especialment dones.

  • Conjugar matèries diverses (matemàtiques, ortografia, dibuix, lògica, etc.).

  • Fer xarxa glocal: tant amb les veïnes del barri com amb la comunitat de Snap!

  • Transmetre els valors de la sobirania tecnològica i l’ètica digital

La Snap!Arcade va ser presentada al barri l’agost del 2019, en la jornada d’activitats proposada des de la Lleialtat per a participar en la Festa Major de Sants, i que va omplir la plaça de Bonet i Moixí d’activitats i projectes de tots colors durant tot un dia. Poc després, al setembre, i també com a iniciativa conjunta de Lleialtec i el Col·lectiu d’Artistes de Sants, es proposava un taller d’iniciació a Snap! I també al setembre es va presentar a la conferència internacional de Snap!, a Heidelberg.