Aquí un "roll-up" de quilo :)
I aquí un fulletó: en català, anvers i revers. Cara en anglès per a la presentació a Heildelberg
Aquí un dossier que explica com hem fet la maquineta de la Lleialtat
Betevé Sants-Montjuïc va anar fent seguiment de l'experiment amb l'Institut Lluís Vives. Com a resultat, tenim tres peces de vídeo que relaten 1) L'explicació del projecte; 2) La vinguda de l'alumnat a la Lleialtat per conèixer la màquina; i 3) La tornada l'alumnat a la Lleialtat per jugar als seus jocs. Trobareu els enllaços als vídeos a l'apartat "Diuen, diuen".
Val a dir que es van facilitar materials en versió paper i digitals i es van fer un parell de sessions a l'Institut per facilitar la creació dels programes.
Text sobre la Snap!Arcade a "Totes les lluites són una: tecnologies ètiques per a la transformació social"
La màquina Snap!Arcade és un projecte pedagògic interdisciplinari que combina ciències i lletres a través de Snap!, un llenguatge de programació visual que és també una comunitat internacional de creació de contingut digital. I podem considerar-lo un projecte ASTEM (Arts, Science, Technology, Engineering, Maths) perquè combina diverses disciplines: el disseny de la carcassa, la seva producció amb CNC, muntatge i decoració; l’electrònica i el software que la fanpossible; i els projectes que es poden programar per a posar-los dins.
Com a curiositat, explicarem que el 2015 —quan encara no estava pensada per a funcionar ambSnap!— li vam dir Arcade-DIWO pel fet del «Do It With Others» (fes-ho amb els altres), que és infinitament més bonic que el DIY «Do It Your-self» (fes-ho tu mateix) i que ens ha permès col·laborar amb diverses persones i entitats. I en una assemblea en la qual encara no podíem parlar de la CELS com a tal, es va comentar que potser es podria anomenar Lleialtec, però al final aquest nom va acabar definint la comissió de tecnologia i l’Arcade-DIWO es va convertir en la Snap!Arcade.
La maquineta ha estat creada a través de la comissió d’Acció Comunitària de la Lleialtat Santsenca. En la seva decoració ha participat el Col·lectiu d’Artistes de Sants i la comissió de Memòria Històrica. La part de l’electrònica i del programari ha anat a càrrec de Lleialtec, la comissió de Tecnologia; i els primers jocs que s’hi han posat són obra d’usuàries de la comunitatde Snap!
Durant el curs 2019-2020, alumnes de l’Institut Lluís Vives programaran i compartiran projectes a l’Institut. I de tant en tant, els vindran a jugar a la Snap!Arcade de la Lleialtat, que està feta amb programari lliure i diners públics dins del projecte subvencionat «Equipaments Lliures», afí a la campanya de la Free Software Fundation Europe (FSFe) «Public Money, Public Code» (diners públics, codi públic).
_Aquesta Snap!Arcade s’ubica a la Lleialtat Santsenca, però com que està documentada i té llicència lliure i copyleft CC-BY-SA, tothom es pot fer la seva! Des de la comissió de tecnologia pensem que és una excusa divertida per a:
*Fomentar l’alfabetització digital des de les tecnologies ètiques.•Aprendre a crear i compartir continguts des de l’expressió personal i artística.•Augmentar l’empoderament digital de col·lectius minoritzats, especialment dones.
Conjugar matèries diverses (matemàtiques, ortografia, dibuix, lògica, etc.).
Fer xarxa glocal: tant amb les veïnes del barri com amb la comunitat de Snap!
La Snap!Arcade va ser presentada al barri l’agost del 2019, en la jornada d’activitats proposada des de la Lleialtat per a participar en la Festa Major de Sants, i que va omplir la plaça de Bonet i Moixí d’activitats i projectes de tots colors durant tot un dia. Poc després, al setembre, i també com a iniciativa conjunta de Lleialtec i el Col·lectiu d’Artistes de Sants, es proposava un taller d’iniciació a Snap! I també al setembre es va presentar a la conferència internacional de Snap!, a Heidelberg.