Llibre

Acció Comunitària

Des de la comissió d'Acció Comunitària de la Coordinadora d'Entitats per la Lleialtat Santsenca (CELS) estem coordinant un llibret de bones pràctiques en relació a l'ús de les tecnologies digitals en ecosistemes cooperatius. La Lleialtat és un espai municipal de gestió comunitària i un dels seus tres eixos d'acció és el cooperativisme i el consum responsable. I és per això que volem donar la mateixa importància als productes que s'ofereixen al Cafè com als programes informàtics que usem en el nostre dia a dia.

Totes les lluites

Tot i que a la Lleialtat Santsenca es duen a terme innombrables activitats relacionades amb l'Economia Social i Solidària (ESS), es dona la paradoxa que la majoria d'iniciatives de l'ESS no només fa ús de programari privatiu, sinó que el promociona entre les seves sòcies. Afortunadament, detectem que es fa per desconeixença, així que, en el context del projecte Equipaments Lliures, hem decidit escriure un llibret de bones pràctiques per tal de mostrar que totes les lluites són una i que, els valors de l'ESS estan més alineats amb els de les tecnologies lliures i ètiques que no pas amb els de les privatives, que bàsicament no en tenen sinó que s'aprofiten de les llibertats del programari per crear «walled gardens» (jardins emmurallats). Però, com deia en McLuhan, «el mitjà és el missatge», i en l'ús de tecnologies lliures i ètiques fomentem també valors com el cooperativisme i el consum responsable!

El llibre serà coordinat des de Lleialtec i Trama Cultura, amb la participació d'altres entitats, col·lectius i persones de la CELS. I s'intentarà crear-lo íntegrament amb programari lliure: els textos, per exemple, respectaran estàndards oberts. Seguirem informant!

Actualització 2020

Al final el llibre porta per títol "Totes les lluites són una: tecnologies ètiques per a la transformació social". Per documentar-lo, hem creat aquesta carpeta. Hi trobareu versions en odt, pdf i epub, així com totes les imatges del llibre, portada inclosa. Tot el contingut del llibre ha estat publicat sota llicència CC-BY-SA. Deixem aquí també el llibre en pdf que no inclou imatges per alleugerir la impressió.

Si voleu comprar un d'aquests llibres en paper, us donem algunes opcions:

  • Físicament, el podeu trobar a la Lleialtat Santsenca (Olzinelles, 31), però si podeu, millor fer reserva prèvia online i pagar-lo a la recollida. El preu de sòcia és de 10 euros i per a no-sòcies, el PVP és de 12 euros. També el podeu anar a buscar (sense reserva prèvia) a dues llibreries del barri de Sants: Barra Llibre (Riego, 13- Plaça d'Osca) i La Inexplicable (Galileu, 78).

  • Enviament per correu reservant a llibres.cat

Bona lectura i millor digitalització!

Algunes imatges

Portada

Portada del llibre

Il·lustracions

Quadre de llicències CC

Quadre d'eines lliures

Un nou món...